Середа, 14 січня 2015
  • Facebook

Мар'яна Розвер допомогти ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО"

3 січня Джон Маккейн вступив на посаду глави комітету у справах збройних сил сенату конгресу США. Тепер один з найбільш послідовних критиків Володимира Путіна буде безпосередньо брати участь у прийнятті рішень про розміри та цілі асигнувань Пентагону. У Москві нічого хорошого від цього призначення не чекають, повідомляють Патріоти України з посиланням на Газета.ru.

4.-mcCain-Lalit-Hinsh1-e1337058701380
Бравий льотчик, бранець в’єтнамських комуністів, ветеран американського сенату, учасник президентських перегонів, друг російських опозиціонерів і непримиренний опонент президента РФ Володимира Путіна – все це Джон Маккейн. У захоплюючій біографії 78-річного законодавця крісло голови сенатського комітету у справах збройних сил, мабуть, головна політична вершина.

Високий пост один з найвпливовіших і відомих американських сенаторів отримав завдяки тому, що республіканці здобули перемогу за підсумками проміжних виборів до конгресу минулої осені. На Капітолійському пагорбі Маккейн провів майже 30 років своєї політичної кар’єри, представляючи один із найспекотніших американських штатів – Аризону, розташовану біля мексиканського кордону.

Хоч раніше він очолював сенатські комітети з торгівлі та у справах індіанців, пост голови комітету у справах збройних сил набагато більш відповідальний і престижний, так як є ключовим при прийнятті та реалізації програм оснащення та реформування армії, ВПС і ВМС США.

У 2000 році Маккейн присягнувся зробити все, щоб перемогти на праймеріз Джорджа Буша-молодшого, жорстко критикував суперника, порівнював себе з Люком Скайуокером, що бореться із «Зіркою смерті», і був за крок від виконання цієї обіцянки, зумівши завоювати симпатії журналістів і багатьох виборців своїм образом чесного вояки.

У Росії на призначення Маккейна на пост глави сенатського комітету у справах збройних сил дивляться з песимізмом. ”Його прихід не обіцяє нічого хорошого, слід очікувати жорсткості позицій. Важко працювати, коли в тобі бачать ворога», – поскаржився заступник міністра оборони Росії Анатолій Антонов.

Заочна словесна перепалка між політиками триває не один рік. На весь світ розійшлися слова Маккейна про те, що він побачив в очах Путіна тільки три букви – КДБ. Ними він шпигнув не тільки господаря Кремля, але і свого старого опонента в рядах Республіканської партії Джорджа Буша-молодшого, який колись «виявив» душу в очах Путіна.

Тим часом ні Обамі, ні Путіну не довелося випробувати того, через що пройшов льотчик Маккейн, коли в 1967 році він був збитий радянською ракетою над Ханоєм і тяжкопораненим потрапив у полон до в’єтнамців. Колись бравий красень, син командувача Тихоокеанським флотом США втратив більше 20 кг ваги, і ніхто вже не вірив, що він зможе вийти живим з в’язниці Хоало, відомої серед американських пілотів під іронічною назвою Ханой Хілтон.

У загальній складності Маккейн провів у полоні більше п’яти років. «Коли вони хотіли мене покарати, то просто відводили в приміщення, де не було ні москітної сітки, ні ліжка, ніякого одягу. Протягом чотирьох днів різні охоронці били мене по дві-три години. Рука і ребра в мене були зламані », – писав майбутній сенатор у своїх спогадах, опублікованих в 1973 році в журналі US News and World Report.

Але Маккейна-політика найкраще характеризує, мабуть, те, що, пройшовши через все це, саме він сприяв відновленню дипломатичних контактів між США і В’єтнамом і сам відвідав Ханой в 2000 році.

У 2005 році він став одним із співавторів закону про заборону на застосування тортур до бойовиків, захопленим американськими військовослужбовцями в Іраку і Афганістані.

За останній рік він майже незмінно був у числі співавторів найжорсткіших законопроектів щодо Росії. Зокрема, у квітні сенатор разом зі своїми колегами-республіканцями пропонував законодавчо оформити «протистояння російської агресії», наполягаючи, зокрема, на необхідності поставок в Україну важкого озброєння. «Дайте їм зброю, яку їм необхідно, дайте їм кошти, які їм потрібні, дайте їм можливість битися – і вони будуть битися», – вмовляв колег Маккейн.

Як зазначають американські експерти, сенатор має намір відстоювати необхідність поставок озброєння на Україну і на посту голови комітету у справах збройних сил. А в травні Маккейн став співавтором законопроекту про надання Україні статусу союзника США поза НАТО.

Американські експерти відзначають, що на чолі комітету у справах збройних сил Маккейн буде відігравати важливу роль у підготовці законів, пов’язаних з витратами Пентагону, зокрема щодо закупівлі нових видів бойової техніки, відкриттю або закриттю військових баз. «У Маккейна буде вагоме слово в рішеннях про те, як міністерство оборони буде витрачати гроші», – зазначає оглядач видання Fiscal Times Ерік Планину.

Популярне на сайті

65670546 985e564ee71a 142100924623
січня 11, 2015 9031

В Донецке ракетами высокой точности уничтожено подразделение ГРУ России

В черте Донецка уничтожено 14 единиц техники и весь личный состав подразделения радиоразведки ГРУ России. Об этом со ссылкой на данные перехвата сообщений российских военных пишет блогер Олег Ярчук. "Р-н н.п. Донецк. Нанесен ракетный удар ракетами высокой…
13.01.15 1544 В Донецком аэропорту началась настоящая мясорубка: “Киборгов” “раскатывают” из артиллерии
Есть сообщение о ситуации в Донецком аэропорту на фейсбук от Alex Korpan : “Люди братья…
12.01.15 1197 У Росії із самого ранку сильно впав рубль
На Московській біржі подорожчала валюта. mk.ru У Росії знову почав падати рубль…
12.01.15 817 Росія чекає наступу України
У Москві є інформація про підготовку українських військових до спроби силового вирішення…
11.01.15 614 Порошенко розповів, про що домовився із Олландом і Меркель у Парижі
Президент України Петро Порошенко у Парижі провів низку зустрічей з лідерами країн ЄС,…