Понеділок, 25 травня 2015
  • Facebook

biblio
ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"

CkQZ3kkPEkk

"Дуже важливий Крим" за 700 мільярдів

У середині квітня Держдума РФ уперше в ХХІ столітті скоротила витрати через кризу. Востаннє Дума приймала секвестр (скорочення видатків – Ред.) у 1998 році.

Причиною бюджетних поправок стала стрімка девальвація рубля в листопаді минулого року та економічна ситуація в цілому. Новий бюджет передбачає, що замість зростання ВВП на 1,2% відбудеться його падіння на 3%. Основні статті бюджету скоротили, але збільшили виділення коштів на сільське господарство (20 млрд рублів) та імпортозаміщення у сфері авіабудівництва (21 млрд рублів).

Згодом російський Мінфін заявив, що на обслуговування внутрішнього боргу не вистачає 26 млрд рублів, і потрібно або вносити чергові правки до бюджету, або використовувати резервний фонд.

Після цього заступник міністра у справах Криму Андрєй Соколов заявив, що на розвиток Криму й Севастополя до кінця 2020 року виділять 700 млрд рублів (із державних джерел у рамках федеральної цільової програми). Зокрема, за його словами, у 2015 році на модернізацію півострова спрямують 113 млрд рублів.

21 квітня, виступаючи в Думі, російський прем’єр-міністр Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що російська економіка вже зазнала значних втрат через запроваджені Заходом санкції і в цьому році вони можуть посилитися в кілька разів.

"Втрати від запроваджених обмежень для нашої економіки – значні, і не будемо їх приховувати. За оцінками зарубіжних експертів, Росії було завдано збитків на 25 млрд євро (1,5% від ВВП). У 2015 році вони можуть зрости в кілька разів", – сказав він.

За його словами, анексія Криму вплинула на російську економіку.

Тим не менш, він наполягає, що рішення анексувати Крим було правильним, оскільки він для Росії "дуже важливий".

Виконання мінських угод vs Зростання ВВП

У травні деякі російські туроператори знизили ціни на путівки всередині країни, на деяких напрямках – навіть нижче за собівартість. Наприклад, «Интурист» оголосив про знижки 40% на тури в Крим. Туроператори зізналися, що хочуть так привабити туристів.

Російський союз туріндустрії зазначив, що причиною демпінгу став масовий вихід великих гравців на внутрішній ринок після падіння попиту на зарубіжні напрямки. У першому кварталі продажі на закордонні напрямки впали на 10-15%, починаючи з літа 2014 року, коли обвалився рубль. Також через кризу збанкрутіли десятки турфірм.

13 травня прес-секретар Білого Дому Джордж Ернест висловив сумнів, що Росію запросять на саміт «Великої сімки» в червні. Коментуючи умови послаблення санкцій, Ернест зазначив, що вони сильно вдарили по російській економіці.

Представник адміністрації зазначив, що "стан російської економіки помітно погіршився, як через зниження цін на енергоресурси, так і в результаті санкцій, введених Сполученими Штатами спільно з нашими європейськими союзниками. І ми однозначно заявили, що готові зробити деякі кроки з метою ослаблення або навіть скасування цих санкцій, якщо Росія почне виконувати свої зобов'язання, прийняті в контексті плану реалізації Мінського угоди. І, звичайно, їм ще багато що належить зробити для того, щоб забезпечити виконання цих зобов'язань, оскільки до цих пір вони не виконувалися".

Тим часом Кремль опублікував доповідь «Основні напрями діяльності уряду РФ на період до 2018 року», у якій визнав, що санкції з боку ЄС та США дестабілізували фінансові ринки та макроекономічну ситуацію в Росії.

"Посилення геополітичної напруженості і введення санкційних обмежень з боку ЄС і США призвели до дестабілізації фінансових ринків і загального розбалансування макроекономічної ситуації. З’явилася тенденція до зниження ВВП у реальному вираженні, різко прискорилися інфляційна динаміка та зростання бюджетного дефіциту", – констатується в документі.

Також в документі зазначається, що після подій 2014 року істотно змінилися зовнішні умови функціонування російської економіки, обмежився доступ до зовнішнього фінансування і нових закордонних технологічних рішень.

Тим не менш, з документа випливає, що уряд РФ планує до 2018 року вивести темпи зростання ВВП до рівня середньосвітових.

Помірне поліпшення на тлі глибокої рецесії

Національне агентство фінансових досліджень провело опитування, згідно з яким кількість росіян, що довіряють фінансовим організаціям, зменшилася до історичного мінімуму. Найбільше довіри в них викликають банки, але навіть тут рівень знизився майже на 20% – з 74% до 56%.

Частка росіян, які довіряють страховим компаніям, після зростання до 41% в 2013 році, знизилася в 2015 році до 35% і повернулася на рівень 2012 року.

За даними НАФД, до мінімального рівня впала також довіра до інвестиційних компаній і мікрофінансових організацій. Інвесткомпаніям в 2015 році довіряють 16% росіян проти 19% в 2013 і 2014 роках.

Незважаючи на це, російський віце-прем’єр Ігорь Шувалов заявив, що криза закінчилася.

Він зробив таку заяву, базуючись на повідомленні Росстату про зниження ВВП на 1,9% у першому кварталі замість очікуваних 2,2%.

Віце-прем'єр також повідомив, що згідно з прогнозом уряду, підйом російської економіки почнеться вже в четвертому кварталі 2015 року.

19 травня заступник директора-розпорядника МВФ Міна Чжу на конференції БРІКС у Вашингтоні зробив заяву про те, що російська економіка потребує реформування. На його думку, РФ повинна звернути увагу на енергетичний фактор.

За словами Чжу, Центральний банк Росії адекватно реагує на сформовану ситуацію.

"Ми бачимо, що рубль стабілізувався, як і російська економіка в цілому", – зазначив він.

21 травня глава Сбєрбанку Гєрман Грєф заявив про закінчення гострої фази російської економічної кризи. Детально аналізувати ситуацію в економіці країни глава Сбєрбанку, правда, не став.

Цього ж дня глава Мінфіну РФ Антон Сілуанов, який раніше заявляв, що пік падіння російської економіки припаде на 1-й квартал 2015 року, повідомив, що тепер уже чекає найбільшого зниження ВВП в 3-му кварталі.

За його словами, за підсумками 2015 валовий внутрішній продукт Росії скоротиться на 2,5%, при цьому пік падіння припаде на липень-вересень.

"Нам вдалося прийняти правильні рішення в минулі місяці, і ситуація у фінансовій сфері має тенденцію до стабілізації. Падіння ВВП в поточному році оцінюємо в 2,5%, пік падіння припаде на 3-й квартал, до кінця року ситуація покращиться", – сказав він.

Паралельно експерт МВФ Ернесто Рамірес Родріго, що перебував цього дня в Москві, повідомив, що Росії загрожує занурення у глибоку рецесію – ВВП впаде на 3,4%.

Зазначається, що рецесія обумовлена спадом внутрішнього попиту, викликаного скороченням заробітної плати в реальному вираженні, більш високою вартістю капіталу і зниженням впевненості. В якості негативних факторів впливу на російську економіку МВФ назвав зниження цін на нафту і дію західних санкцій.

Разом з тим експерти фонду розраховують на помірне поліпшення економічної ситуації в Росії у 2016 році. За їхніми прогнозами, ВВП виросте на 0,2%. В результаті проведених Москвою антикризових заходів і більш високих цін на нафту очікується відновлення зростання при подальшому зниженні інфляції з 12,5% до однозначних показників.

Крім того, зазначив експерт, позитивний ефект принесе стабілізація рубля. Проте, за оцінками МВФ, курс російської валюти буде відчутно реагувати на розвиток ситуації на сировинних ринках, оскільки близько 40% прибутку Росія отримує від експорту вуглеводневої сировини.

Джерело: http://tyzhden.ua

blog comments powered by DISQUS back to top

Популярне на сайті

02.05.15 32017 У 1187 Р У ІПАТІЇВСЬКОМУ ЛІТОПИСІ ВПЕРШЕ З'ЯВИЛОСЬ СЛОВО "УКРАЇНА"
Колись територія від "Сяну до Дону" звалася Київською Руссю. Однак Вже у 1187 р у…
08.05.15 21835 Угадайте, с кем застукал вчера Фирташа?
Был вчера в Вене, прилетел туда с братом на один день. Не подумайте, что к Фирташу. Но по…
17.05.15 17407 Польща починає мобілізацію
Росія зробила те, чого поляки найбільше побоювалися і про що постійно попереджали Захід.