Четвер, 28 травня 2015
  • Facebook

biblio
ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"

384727621В українських лікарнях є поранені бійці, яким не платять зарплату.

Вони втратили здоров'я на фронті, а їх залишили без засобів до існування. ТСН з'ясувала, що в українських шпиталях є бійці, що не отримують зарплати. Ба більше, це цілком законно. При чому залишитися без зарплатні - це ще не найгірший варіант, йдеться у сюжеті ТСН.19.30. "Ось довідка від невропатолога, що я проходжу у неї лікування. Ось такі довідки відправлялися щомісяця на частину", - каже Федір Балабан, поранений боєць АТО.

Федір зазнав поранення в травні торік. Відтоді пройшов через кілька шпиталів, нині лікується в Києві. Пораненого бійця вивели зі штату його військової частини, позбавили зарплати та ще й назвали дезертиром. "Остання виплата була - серпень минулого року. Тобто ви можете уявити стан. Дружина з дитиною-інвалідом по догляду, яка отримує 1300 гривень. І я, який не можу нікуди ні влаштуватися на роботу, ні вже піти на службу.

Мотивуючи тим, що я втік зі служби, що я дезертир, відкрили на мене кримінальну справу", - розповідає він. "Щоб собі голову не морочити - куди саме його виключати, вони просто: боєць в госпіталі, виключають його із штату, подають документи в військову службу правопорядку, що він дезертир, пишуть - місце знаходження невідоме і все. Їм так легше", - розповідає Кирило Сергеєв, голова Організації ветеранів АТО. Зазвичай поранених бійців просто викреслюють зі штатного розпису. "На початку осені мене вивели поза штат", - каже боєць АТО Денис Париж.

Він потрапив до шпиталю з тромбозом. Повертався на службу, та згодом потрапив на лікарняне ліжко вдруге. Виведення поза штат зрозуміти можна, кажуть самі військові.

Адже доки посада офіційно зайнята пораненим, замінити його командувач не має права. "У нас, до речі, не виводили таке в батальйоні "Донбас". Ми півроку не могли набрати половину батальйону, бо у нас значилися поранені. Як ставляться воїни АТО? Погано. Законно це чи ні - потрібно визначити в рамках конкретного випадку", - розповідає колишній комбат "Донбасу" Семен Семенченко.

У штабі АТО кажуть, що це законно. І не платити зарплату - теж законно. Якщо виведений за штат боєць потрапляє до шпиталю вдруге, наприклад, з ускладненнями. Є такий наказ міністра оборони. "Якщо військовослужбовець потрапив у шпиталь, пройшов курс лікування та реабілітацію, повернувся в пункт постійної дислокації, провів у частині не важливо скільки днів, і знову потрапляє до військового шпиталю... командир частини має можливість утримувати поза штатом військовослужбовця не більше двох місяців", - каже речник АТО Владислав Селезньов.

Сказати, наскільки масовою є ця проблема - наразі не можуть ні військові чиновники, ані волонтери. Ми знайшли близько десяти таких поранених захисників вітчизни, яких цілком законно держава позбавила засобів для існування. У штабі АТО кажуть - якщо цих випадків не багато, то їх можна вирішувати кожен окремо. Проте бійці запитують - чому б не скасувати несправедливий наказ, хоч і самого міністра оборони.
Більше читайте тут: http://tsn.ua

blog comments powered by DISQUS back to top
Вам сподобалась ця публікація? Пропонуємо за нами

Популярне на сайті

23.05.15 51945 Не ладится жизнь? Значит, вы нарушаете 7 законов Вселенной
Каждый раз, когда мы жалуемся на жизнь, нелишне вспоминать: это не мир несправедлив - это…
02.05.15 32852 У 1187 Р У ІПАТІЇВСЬКОМУ ЛІТОПИСІ ВПЕРШЕ З'ЯВИЛОСЬ СЛОВО "УКРАЇНА"
Колись територія від "Сяну до Дону" звалася Київською Руссю. Однак Вже у 1187 р у…
08.05.15 22080 Угадайте, с кем застукал вчера Фирташа?
Был вчера в Вене, прилетел туда с братом на один день. Не подумайте, что к Фирташу. Но по…