Четвер, 28 травня 2015
  • Facebook

biblio
ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"

CCA31440 40AC 4F16 9693 BD09FF7B06E4 w640 r1 sНехай Росія поверне крадене і розкається, не треба вигадувати схем – експерт

Російський опозиціонер Ілля Яшин презентував у Києві доповідь «Путін. Війна». Докази, які свідчать про причетність Кремля до війни на Донбасі та анексії півострова, мають, за задумом, переконати тих росіян, які вірять Володимиру Путіну. Утім, анексованому українському півострову політик пропонує суперечливу долю: на думку Яшина, нехай його контролює і Україна, і Росія разом. Експерти, натомість, коментують: чому ж тоді не пропонують встановлювати також спільний контроль над Кубанню?

Якщо не змінити російське суспільство зсередини і не змусити його сумніватись у тій політичній владі, яку воно підтримує, Кремль не поверне Крим і не зупинить війну на Донбасі. Керуючись такою тезою, російський опозиціонер Ілля Яшин презентував у Києві доповідь «Путін. Війна».

Над нею перед смертю працював убитий російський політик Борис Нємцов, що вказував на російського президента як винуватця війни в Україні.

«Нємцов бачив цю доповідь як (шлях – ред.) донесення правди до наших співвітчизників. Нємцов вірив, що прямий діалог між російським суспільством та російською опозицією дозволить змінити суспільну думку в Росії. І таким чином вплинути на зовнішню політику Путіна», – каже Яшин

Доповідь: історії військових росіян, які повернулись із війни на Донбасі інвалідами

Аби змінити світогляд росіян, під одною палітуркою зібрали свідчення російських військових, які брали участь в анексії півострова чи воювали на сході України. Історія десантника Козлова, який був задіяний в обох цих операціях, а тепер повернувся в Росію з відірваною ногою, має показати співвітчизникам Яшина: на цій війні помирають і громадяни Росії.

Окрім того, багато уваги в доповіді приділяють впливу нинішнього чеченського керівника Рамзана Кадирова на українські та російські реалії. Саме чеченського лідера Яшин називає головним підозрюваним у вбивстві його друга й соратника, опозиціонера Бориса Нємцова.

«Для нас відкрите питання, чи міг він отримати погодження Путіна. Найближче завдання – допит Кадирова. Наразі слідство займається виключно виконавцями, пошук замовників не ведеться», – наголошує Яшин.

Політик сумнівається, що справа дійде до реального розслідування й покарання. На його думку, поки в Росії при владі Володимир Путін, політичні вбивства продовжаться.

«А сам Путін увійде в історію як президент, при якому українці і росіяни стали ворогами. Єдине, що може розхитати владу Путіна, – зміна настроїв росіян», – каже Ілля Яшин.

«Путін. Війна»: росіянам пишуть про те, що українці вже знають

У доповіді також можна знайти описані результати розслідування трагедії збитого на Донбасі «Боїнга». Також приділили увагу впливу російської пропаганди. Прорахували і економічні втрати, яких Росія зазнала внаслідок санкцій, міжнародної ізоляції та витрат на армію.

Цільова аудиторія доповіді, каже Яшин, не українці, які і так знають правду. І навіть не 400 тисяч росіян, які скачали публікацію ще у перші дні після того, як її виклали в мережу. Найголовніше – це достукатись до росіян, які дивляться федеральні канали, продовжує політик. Після смерті Нємцова російська опозиція консолідується, аби згуртованим фронтом виступити на наступних виборах.

«Наша ключова задача ж не у тому, щоб механічно замінити одних політиків на інших. Умовно кажучи, замінити Путіна на Навального, Медведєва на Касьянова. Наше завдання – змінити систему. Сформувати принципово нову систему в Росії, яка гарантує політичну конкуренцію. І найважливіше – змінність влади», – продовжив політик.

Ілля Яшин пропонує разом керувати Кримом

Тема російських виборів українців турбує значно менше, аніж втрати на Донбасі, відкриті кордони та анексія Криму. Щодо останнього політик Яшин висловив позицію: «авантюра Путіна щодо Криму – це кримінальний злочин». Разом із тим, продовжує він, якщо не змінити політичну верхівку в Росії, півострів Україна не отримає.

Рішення Яшина – спільно керувати й запровадити на території і український, і російський суверенітет. Утім, на території Криму «є значна кількість людей, які підтримували операцію Путіна», продовжує він. Тож ігнорувати їхню позицію не можна, каже Яшин, це може призвести до кровопролиття.

«Якщо це влаштовуватиме наших українських друзів, і якщо це гарантуватиме, що кров не проливатиметься. Тобто, створення такого російсько-українського Гонконгу. Якщо цей варіант нормально і по-дружньому сприйматиметься українським суспільством, я впевнений, ми зможемо переконати російське суспільство у прийнятності такого компромісу», – каже Яшин.

Нехай Росія поверне крадене і розкається, не треба видумувати схем – експерт

Крим поцупили як власність, а тепер ще і пропонують ним спільно користуватись. Так прокоментував пропозицію російського опозиціонера Олександр Палій, історик та міжнародник.

«Якщо, наприклад, уявити собі, що Кубань буде спільною нашою власністю чи ще якісь російські території – тоді можна теоретично такі комбінації розглядати. Але, насправді, це вирішується дуже просто: поверненням того, що незаконно взяли, розкаянням за оце гасло «Крим – наш», яке абсолютно ганебне», – каже експерт.

Олександр Палій
На думку Палія, якщо Росія не піде на повернення Криму, вона працюватиме проти самої себе у довгостроковій перспективі. На його думку, держава-агресор зараз виснажує сама себе. Згодом, резюмує експерт, із такою ж енергією як вона анексовує чужі території, у неї теж забиратимуть власність.

«Для Росії зараз найкраще – відновити статус-кво, а не вигадувати комбінації, які не стосуються реальності. Потрібно покласти вкрадене на місце», – додає він.

Путін прорахувався з анексією Криму, каже експерт. На думку Палія, російський президент не розраховував, що Захід наважиться на санкції. Утім, російська економіка виявилась вразливішою, аніж Путін розраховував. Далі справа за довгостроковими наслідками, резюмує експерт.

Джерело: http://www.radiosvoboda.org

blog comments powered by DISQUS back to top
Вам сподобалась ця публікація? Пропонуємо за нами

Популярне на сайті

23.05.15 51956 Не ладится жизнь? Значит, вы нарушаете 7 законов Вселенной
Каждый раз, когда мы жалуемся на жизнь, нелишне вспоминать: это не мир несправедлив - это…
02.05.15 32852 У 1187 Р У ІПАТІЇВСЬКОМУ ЛІТОПИСІ ВПЕРШЕ З'ЯВИЛОСЬ СЛОВО "УКРАЇНА"
Колись територія від "Сяну до Дону" звалася Київською Руссю. Однак Вже у 1187 р у…
08.05.15 22080 Угадайте, с кем застукал вчера Фирташа?
Был вчера в Вене, прилетел туда с братом на один день. Не подумайте, что к Фирташу. Но по…