Неділя, 08 березня 2015
  • Facebook

ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"

duhovhoe

attention 2Наприкінці минулого тижня депутат від «Народного фронту» Костянтин Матейченко подав до парламенту законопроект, згідно з яким треба збільшити відповідальність за критику дій влади. Зокрема у ньому запропоновано внести зміни до Кримінального кодексу України, згідно з якими за «умисні дії з підриву авторитету держави та влади» буде посилено покарання.

«Суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет України як суверенної держави, публічне приниження, наруга, осквернення або інші дії, спрямовані на підрив авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об'єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення та неприйняття як окремих структурних елементів системи державного управління (його відповідних органів), так і держави в цілому повинні бути покарані виправними роботами на строк до двох років, арештом до двох місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років», йдеться в законопроекті.

Цей законопроект викликав цілком очевидне обурення та занепокоєння. Адже зважаючи на законодавчу систему України та вибіркове правосуддя, під його дію міг потрапити будь-хто.

- Як я і передбачав, автор закону прислухався до журналістів та громадськості та відкликав його. Знаю особисто цього депутата і знаю, що він дуже болісно і близько сприймає події на Донбасі і переживає за майбутнє держави, - сказав його однопартієць, народний депутат Максим Бурбак. – Таке часом може трапитися, але жодного злого умислу там не було.

Згодом сам автор законопроекту відкликав його. Костянтин Матейченко вважає, що в ньому неправильно виписано норму, яку можна трактувати двояко. Також він жодним чином не передбачав кримінального покарання за критику влади, маючи на меті покарання за наругу над державними символами.

Але українці мають гіркий досвід, коли за часів Януковича та його кишенькового парламенту ухвалювалися диктаторські закони, зокрема 16 січня, які викликали хвилю обурення та підігріли події на майдані, та обмеження прав ЗМІ.

- Такі закони, безумовно, небезпечні. Не має значення, яка влада їх ухвалює. Є закріплені Конституцією засади свободи слова. Це професійний обов’язок журналістів, - вважає виконуюча обов’язки голови обласної організації спілки журналістів України Тетяна Смолдирєва. – Кримінальне переслідування за критику дій влади – це кримінальне переслідування свободи слова. Це недопустимо в демократичному суспільстві. Добре, що його відкликали та зняли напругу. Є чітко прописана кримінальна відповідальність за розпалювання міжетнічної ворожнечі, повалення конституційного ладу тощо.

Олексій МИКОСЯНЧИК

Джерело: http://vidido.ua

blog comments powered by DISQUS back to top

Останні новини

Thumbnail Среди свидетелей убийства Бориса Немцова оказались сотрудники правоохранительных органов, пишет Ъ. Среди свидетелей убийства российского оппозиционера Бориса Немцова есть представители силовых...

Популярне на сайті

03.03.15 14235 Украина получила от Запада очень важное вооружение. Кремль взбешен
Иногда одна цифра заставляет задуматься больше, чем часы абстрактной говорильни. Более 17…
04.03.15 11660 "В России началась настоящая паника? Аэропорты переполнены, люди бегут за границу целыми семьями"
Может быть информация поданная сайтом русьев и преувеличена, но не стоит забывать, что в…