Неділя, 22 березня 2015
  • Facebook

ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"

DSC 7319 1024x680Збройні сили Європи – заколот проти США?

Це питання останніми днями часто ставлять журналісти.

Справа в тому, що війна в Україні дуже гостро і прямолінійно примусила європейців відчути власну беззахисність. Це, звичайно, меншою мірою стосується Франції і Великобританії. Але Німеччина «локомотив», рушійна сила і все, чим вона є в Європі і для Європи чітко зрозуміла повну невідповідність власних політичних і економічних можливостей та оборонного потенціалу.

Наразі обороноздатність Європи це можливості кожної окремої країни Євросоюзу і можливості НАТО. Певні (цілком недостатні у порівнянні з російською загрозою) оборонні можливості в Європі мають лише Франція і Великобританія. Інші країни, включно з Німеччиною повністю покладаються на безпекову парасольку НАТО.

Але боєздатність НАТО – мало чи не на 80 відсотків – це можливості США. Можливості і видатки. Хоча забезпечуються ці 80 відсотків потенціалу НАТО за рахунок всього лише 5-10 відсотків військових спроможностей США, тим не менше впродовж останніх десятиліть американські дипломати постійно повтрюють своїм європейським колегам, що «американські платники податків не розуміють чому повинні покривати за власний рахунок небажання європейців забезпечувати свою обороноздатність».

Дійсно, фінансування європейськими державами видатків на оборону (включно з тією ж Німеччиною) перебуває нижче межі безвідповідальності.

Тому США дуже би хотіли і прагнули б примусити європейців витрачати на оборону більше. Ну, і відповідно, бути більш самостійними в плані військового потенціалу. Не думаю, що США стривожені останніми заявами про можливість створення європейських збройних сил.

Тим більше, що бути розгорнутими проти чи становити будь-яку загрозу інтересам США ці збройні сили у зримій перспективі не зможуть.

Цілком очевидно, що європейські збройні сили, якщо будуть створені, виконуватимуть роль стримування російської військової загрози.

А це зовсім непогано.

Джерело: http://galnet.org

blog comments powered by DISQUS back to top

Популярне на сайті

14.03.15 26920 Під час чергової заяви про Путіна у Пєскова відклеївся вус
У прес-секретаря президента Російської Федерації Дмитра Пєскова відклеїлась частина…
12.03.15 26302 В ближайшие дни Медведева уберут, а Путина отправят на покой – Илларионов
В ближайшее время в правительстве РФ могут произойти кадровые изменения. Такое мнение в…