Субота, 04 липня 2015
  • Facebook

biblio
ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"

main big 1 300x198Такого повороту Москва не очікувала.

Україна не бачить необхідності закуповувати російський газ у квітні, заявив у п’ятницю, 20 березня, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин за результатами тристоронніх газових консультацій у Брюсселі, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТАСС. Також повідомляється, що українська сторона розраховує підписати так званий літній пакет поставок 13-14 квітня, під час уже анонсованої наступнрї тристоронньої зустрічі по газу в Берліні. Київ не має наміру просити у Росії знижки на поставки і розраховує, що в другому кварталі ціна на російський газ складе 250 доларів за тисячу кубометрів.

Україна готова і далі передплачувати поставки «Газпрому» в залежності від необхідних обсягів, повідомив український міністр. У літній період «Нафтогаз» планує закачати в підземні сховища газу (ПСГ) 19 млрд кубометрів газу. Хочу до цього додати, що якщо Україна, як оголосив Демчишин, має намір відмовитися від російського газу у квітні (коли ще, звичайно, не завершений опалювальний сезон), то тим більше ми обійдемося без нього в травні і наступні місяці. У 2014 році Україна не купувала взагалі російського газу з червня по грудень. Відновить же Україна імпорт російського газу, та й то в невеликих обсягах (адже європейський газ по реверсу дешевше), хіба що під час наступної зими.

Тобто, не раніше останнього кварталу нинішнього року, коли ціна на газ буде вже набагато нижче теперішньої. Через падіння світових цін на нафту минулого року вартість російського газу для України на наступні квартали 2015 могла б скласти: з 1 квітня – 276 дол; з 1 червня – 228 дол; з 1 жовтня – 216 дол за тисячу кубометрів. Проте дані прогнози зроблені з розрахунку, що ціна нафти в нинішньому році становитиме 60 дол за барель, тоді як насправді середня ціна в січні-березні виявилася навіть істотно нижче цього рівня.

Тому ціна на російський газ, зокрема, з 1 квітня, виявилася ще меншою. Втім, цілком можливо (і дай бог!), що починаючи з квітня поточного року Україна взагалі назавжди відмовиться від російського газу. Як, наприклад, вирішила зробити і оголосила про це днями Румунія … Чи не правда, прекрасну новину повідомив учора український міністр ?! Побільше б таких … До речі, заодно нагадаю ще одну недавню приємну новину на «попутну» тему – що нездійснені сподівання Путіна напаскудити Україні шляхом перешкоджання реверсу з Європи призвели до втрати «Газпромом» $ 6 млрд.

Джерело: http://patrioty.org.ua

blog comments powered by DISQUS back to top
Вам сподобалась ця публікація? Пропонуємо за нами

Останні новини

Thumbnail Про це він заявив на зустрічі з керівниками цих підрозділів. Зокрема, мова йшла про управління взаємодії з правоохоронними органами, оборонної роботи, запобігання та виявлення корупції, а також про...