П'ятниця, 31 липня 2015
  • Facebook

biblio
ВГО Україна в НАТО Всеукраїнська громадська організація "Україна в НАТО" Міжнародний центр "Універсаріум" Міжнародний центр "Універсаріум"
Вподобай та отримуй найгарячіші новини щодня!

 

mar8Як повідомили шведські ЗМІ, місцева організація дайверів-ентузіастів Ocean X Team, що займається пошуком історичних артефактів під водою, за сприяння ісландської компанії підводних робіт Ixplorer виявили біля східного узбережжя Швеції в півтора морських милях від берега невеликий “іноземний” затонулий підводний човен завдовжки близько 20 метрів , на борту якого видно “кириличні літери”. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Радио Свобода.


Дайвери 27 липня сповістили про свою знахідку збройні сили Швеції, які “вивчають надані їм матеріали”. Ocean X Team має намір продовжити вивчення знахідки разом з військовими.

Дана новина викликала резонанс у шведських ЗМІ, які вирішили, що виявлена субмарина – один з тих російських підводних човнів, які систематично орудують в шведських водах, пошуку яких ось уже більше 30 років присвячує чималий час шведський військово-морський флот.

Проте навіть неуважний погляд на поширений Ocean X Team відеозапис з підводного апарату змушує зробити висновок про те, що на дні Балтійського моря виявлений ​​російський підводний човен “Сом”, що затонув у результаті зіткнення зі шведським пароплавом Angermanland біля Оландсгафа 10 травня 1916 року (за версією капітана Angermanland, човен, що знаходився на перископній глибині, не помітив зупинки пароплава і врізався в нього; в колах російських підводників була поширена думка про те, що Angermanland свідомо протаранив російський човен при спробі останнього зупинити пароплав для огляду).

При цьому на човні загинули всі 18 членів екіпажу на чолі з командиром лейтенантом Хрисанфом Костянтиновичем Бугураєвим.

Слід зазначити, що, насправді, виявлення “Сома” зовсім не є відкриттям ні для дайверских кіл Швеції, ні для шведських збройних сил, оскільки, згідно з більш раннім повідомленням, корпус “Сома” реально був знайдений на цьому місці іншими шведськими дайверами саме пізніше ще в 2011 році.

Як виявляється з публікації шведського веб-ресурсу www.dn.se, знахідка “Сома”, зокрема, обговорювалася на одному шведському дайверскому веб-форумі, на якому присутні члени Ocean X Team, влітку 2014 року, так що нинішнє підношення “сенсації” цією командою виглядає дивним.

Підводний човен “Сом” був побудований в 1901-1902 роках на верфі Crescent Shipyard в Елізабет (штат Нью-Джерсі, США) як Fulton в якості експериментального підводного човна за проектом Holland VIIR Джона Філіпа Голланда, ставши однією з успішних  конструкцій цього “батька” підводного кораблебудування.

У травні 1904 Fulton за посередництва Невського суднобудівного заводу був куплений Російським флотом і зарахований у списки як “Сом”. Човен була доставлений ​​в Кронштадт із США пароплавом в липні 1904, а складання закінчено на Невському заводі у вересні. Потім “Сом” по залізниці був відправлений до Владивостока, куди прибув 29 грудня 1904 (за ст. ст.)

І в лютому 1905 року був приведений у бойову готовність, зробивши до закінчення Російсько-японської війни кілька виходів в околицях Владивостока.

У грудні 1914 “Сом” залізницею був перевезений з Владивостока до Севастополя, а в липні 1915 року через Севастополь – в Петроград. На Балтійському флоті “Сом” базувався на Маріенхам на Аландських островах, звідки зробив декілька бойових походів, в тому числі до шведського узбережжя.

За зразком “Сома” за ліцензією купленої у компанії Electrc Boat Джона Голланда Невський завод побудував для Російського флоту ще шість підводних човнів, зданих в 1905-1907 роках.

 

 

 
blog comments powered by DISQUS back to top
Вам сподобалась ця публікація? Пропонуємо за нами

Останні новини

Thumbnail “Міським головою Володимиром Загривим видано розпорядження № 147 (о) від 28.07.15, в якому йдеться про внесення пропозиції президенту України щодо ініціювання змін і доповнень до Конституції України шляхом...

Популярне на сайті

12.07.15 96535 Сегодня из жизни ушла Алла Пугачева
В средствах массовой информации появилась информация о смерти Примадонны Советской и…
24.07.15 31958 Путин выдвинул ультиматум
Итак, Путин созрел до своей козырной карты. Долгие-долгие размусоливания, стрельба и…
25.07.15 31731 САМОЛЕТ НАД ЧЕРНЫМ МОРЕМ В 2001 ГОДУ СБИЛА РОССИЯ. А КУЧМА ПРИКРЫЛ ПУТИНА
Что мы знаем о катастрофе над Чёрным морем 4 октября 2001 года - это «тяжёлая…